Prepájanie zariadení cez internet usporí firmám aj domácnostiam

19.03.2015 Bratislava

Bratislava 19. marca (TASR) - Prepojenie vecí cez internet (Internet of Everything) by malo firmám, ale aj domácnostiam do budúcnosti priniesť reálne úspory nákladov. Do roku 2020 by malo byť v celosvetovej sieti zapojených viac ako 50 miliárd zariadení. Tieto predpovede vyslovil na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave predseda predstavenstva medzinárodnej skupiny IBCS Group Brian Marcel.

"Predpokladá sa, že už počas najbližších troch rokov až 96 % firiem bude nejakým spôsobom internet vecí používať. Všetky firmy takto budú produkovať obrovské množstvo dát," konštatoval Marcel. Takéto internetové prepojenie vecí, zariadení a služieb má podľa riaditeľa spoločnosti Kodys Slovensko Stanislava Čierneho pre firmy význam najmä vtedy, ak majú prevádzky rozmiestnené na širšom teritóriu.

"Všetky zariadenia informačných technológií majú uľahčiť prácu ľuďom, nie sú teda zamerané na úsporu pracovných síl, ale na ich lepšie a efektívnejšie využitie. Na druhej strane, majiteľom firiem dáva internet vecí do rúk nástroj, ktorý im pomôže lepšie a efektívnejšie splniť požiadavky zákazníkov firmy," povedal TASR Čierny.

Vďaka pripojeniu na internet môžu technológie mnohé funkcie urobiť za ľudí. Typickým príkladom podľa Čierneho môže byť meranie spotreby energií, ktoré sa už dnes realizuje v niektorých bytových domoch. "Senzory vysielajú informácie do centra a správcom bytoviek na reguláciu kúrenia, aby obyvatelia neplatili vysoké účty. Niektoré správcovské spoločnosti to využívajú už aj dnes," priblížil.

Poukázal na návratnosť takýchto investícií. "Hodnota zariadení sa pohybuje na úrovni niekoľkých centov až niekoľkých eur. Ide totiž o senzory, v ktorých je zabudovaná SIM karta a tá komunikuje cez GPS," popísal Čierny a poznamenal, že dátové prenosy sú lacnejšie v porovnaní s hovormi cez mobilné telefóny. Potrebná je však taká úprava počítačových programov, ktoré dokážu spracovať množstvo dát. "V tom ešte hotové balíky neexistujú, keďže každý zákazník disponuje inými dátami. V princípe si však myslím, že návratnosť investície sa počíta v mesiacoch," vyčíslil.
 

Vyberte región